100 kilométeres ultrafutó világbajnokság100 kilométeres világbajnokságról. Utoljára.

Prológ. A debreceni HRSE versenyzőjeként részt vehettem a 100 kilométeres ultrafutó világbajnokságon. Támogattak amiben lehet, szakmai tanácsokkal és a masters VB nevezési díjával. Megtisztelő volt az egyesületet képviselni, külön öröm, volt, mikor Tibi később körönként beolvasta a volt UB és UTT csapattársak jókívánságait. Köszönöm lányok, fiúk, sokat segítettetek!

A mindent megelőző bevezető szakasz.

Nem vagyok szerencsejátékos. Kifejezetten utálom a kockázatot. Most mégis nagyot kellett vállalnom.

Rizikó 1:

A felkészülés végén, 4 héttel a verseny előtt egy sérülés hátráltatott. Varázskezű lányok, Eszter és Mónika purgáltak, a futásban igazán nem zavart, de az érzés és a félelem bennem volt. Most így visszanézve, őszintén talán 60%-os lehetett a derekam. Válallatam, mert tudtam, szüksége van rám a csapatnak, legfeljebb négykézláb, de lemászom. Tibi készített kesztyűt viccből.

Rizikó 2:

A derék sérülés miatt a megszokott futósítlusomon is változtatnom kellett, ami egy versenycipőt kívánt. Eddig nem gond, a probléma ott kezdődik, hogy nem futottam benne 25 kilométer felett. Szakértők óvva intettek, nem 100 kilométerre való.

Rizikó 3:

Végül az utolsó kockázati faktor, a pálya karaktere miatt a frissítés. A megszokott ütemet nem tudtuk eszközölni, gélekhez kellett nyúlni, amelyeket hosszú versenyen szintén nem tudtam tesztelni.

Aztán ott volt a várható meleg, amit elég jól viselek, az UTT-n tudtuk tesztelni, de a szintes pálya nem a barátom.

Így nézett ki a csomag.

Csütörtökön érkeztünk. Erikáékkal egy apartmanban szálltunk meg. Elmentünk futni egy kört. Így volt 36 órám a sokkot kiheverni. Kacskaringós, jobbra-balra és fel-le. Néha egyszerre. Daedalonnal fogyasztható hullámvasút. Csináltunk fotókat, de nem érzékelhető, milyen a valóságban.

Kocsiból még roszabbul nézett ki.

Innen a versenyig villanások maradtak meg.

Péntek. Megérkezett a csapat többi tagja. Összeismerkedtem akivel még nem találkoztunk. Megnyitó. Színes kavalkád, nyelvek, zászlók, nemzetek bábele.

Tévében láttam ilyet, nem igazán fogtam az adást, de élveztem. Zászlós bevonulás: bemutatták a magyar csapatot, fotók. Márton Attila lelkesítő beszéde. Belej Bálin áldozatvállalása a pálya végén a gyóntatószékben.

Szombat hajnal 04:00 ébresztő. Evés, ivás, felkészülés. Cipőkötés 5x. Szoros. Laza, szoros. Laza. A végén szoros lett, az ötödik körnél éreztem. Akkor lazítottam meg. Újra.

Rajtzóna, csapattalálkozó. Chip ellenőrzés. Innen nincs kiút, csak előre, 100 kilométeren át. Időjárás kegyes. Hűvös, felhős. Rajt. Jól helyezkedtem, kimaradtam a rohanós buliból. Első 2,5 kilométer megvolt. Innen csak 13 darab 7,5 kilométeres kör.

Egész gyorsan elment az első fele, a terv szerint haladtam. Az egyéni ambíciónak messze alá volt rendelve a csapat érdeke.

Amikor dél körül kivirult a nap, akkor átírtuk a forgatókönyvet.

Körönként 2 perccel lassabbra vettük, spórolva a pulzussal. Növeltük a hőfokkal a folyadékbevitelt is.

Komoly holtpont nem volt. A tervezett szintidőt nem értem el, a meleg és a hullámvasút rovására írom. Megnyugtatott csapattársam, Magyar Józsi mondata: “felőrölt a pálya”. Kilencedik körben tervezett mosdólátogatás. A legroszabb köridő.

Utolsó körökre visszagyorsultam. Befutóra kaptam egy zászlót. Bátyám, Gyula, 2 éve hirtelen szívhalálban halt meg. A zászlót még ő tette fel az üzletében, onnan kértük el. Picit velem is volt talán, úgy éreztem a befutónál.

Befutó. Az öröm pillanatai. Molnár úr várt a szövetségből és a férjem.

Megjelent Erika, Tera, készült egy lánycsapat fotó, szerintem az egyik legjobb.

Megcsináltuk és részese lehettem! Köszönöm az élményt mindenkinek!

Nektek lányok, nektek fiú csapattársak. Edzőmnek, Bartha Attilának a felkészítést és türelmét.

Köszönöm a HRSE tagjainak vezetőségének. Bérces Editnek, pótanyámnak.

A szövetség bizalmát. Szponzoraimnak a támogatást.

Mindenkinek, aki egy pillantást is vetett a monitorra, vagy elmondása szerint végigizgulta a napot velünk.

Nagyszerű móka volt, a fáradtság ellenére minden percét élvezetem!


Edzőm: Bartha Attila

#polarszponzoralt #hrse #hungarospa #aquageneral #maratonman#polarv800

6 views0 comments
  • Grey Facebook Icon
Copyright © 2018 - Makainé Szabó Csilla  - All Rights Reserved.
Makai International Network