Bérces Edit edzőtábor


Bérces Edit, Európa és Világbajnok ultrafutó


Bérces Edit Don Ritchie BElit edzőtábor Szerda. Július 25, a vérvétel napja. Kell ez az átok sportorvosi. Reggel álmos szemekkel, a kávé felett nézem a telefont, bambán. Ott egy bejegyzés: Bérces Edittől. Mit kell róla tudnod: Csatolok pár dokumentumot, nézzétek meg! https://hu.wikipedia.org/wiki/Bérces_Edit http://www.zalaszam.hu/edit/ Tudom ki ő. Mi több, egy bálvány! Elérhetetlen, ledönthetetlen. Egyszer már írt valamit az egyik posztomhoz és nem kaptam levegőt a gyönyörűségtől. Most nekem írt, direktben. Nem is fogom fel igazán még, kavargatom a kávét, lassan hűl. Így szól a levél (Edit engedélyével közölve!)

Kedves Csilla!   Gratulálok a 100km-es válogatottságodhoz! Talán nem bánod, hogy ismeretlenül kereslek. Tekintettel arra, hogy a vb-t szinte "hazai pályán" rendezik, óriási előnnyel indulunk. Hogy minden lehetőséget kiaknázzunk és saját tapasztalataimból adhassak, mint a 100 km-es futás világ -és Európa-bajnoka, meghívlak egy három éjszakás BElit edzőtáborba a Balaton partjára július 26. és 30. között. A BElit edzőtábor célja a tervezett edzésprogram teljesítése mellett a csapatépítés, látókörbővítés, a lelki-szellemi ráhangolódás a vb-re, valamint a tapasztalatcsere. Szerencsés esetben legalább egy estére vendéget is hívunk, de futás témájú filmek vagy olvasmányok , valamint profi fotózás és nyelvgyakorlás is terítéken van. A magyar ultrafutás vasasszonya, Vass Márti már meg is ígérte, hogy jön Fonyódligetre. 

Az edzéstervedet természetesen nem szeretném felülírni, de biztos vagyok benne, hogy lesz alkalom arra, hogy más társakkal közösen teljesíts egy-egy futóedzést vagy keresztedzést (úszás, kajak, kerékpár formájában). Kérlek írd meg, hogy szabaddá tudod-e tenni magad és elfogadod-e a meghívást július utolsó hétvégéje körül, kb. csütörtöktől hétfőig. A szállást én biztosítom, az étkezést majd a jelentkezők között várható önkéntes szakácsra bízzuk. Mint a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmese, örömmel adnám át saját tapasztalataimat napjaink magyar reménységeinek, így Neked is. Kérlek, akkor is válaszolj, ha ez a levél korábbi terveiddel nem összeegyeztethető lehetőséget kínál. Ugyancsak kérlek, hogy ezt a levelet másoknak még ne mutasd az esemény zártkörűségére való tekintettel.

Figyelmedet és válaszodat előre köszönöm. Ultramaratoni üdvözlettel: Bérces Edit

Ebben a pillanatban megszűnik a világ, Tibi nyakába ugrok kérdő szemekkel: meg tudjuk oldani? Ugyan tudom a választ, de illik. Nem kérdés, mondja, majd megleszünk, csomagolj! Azonnali vonatjegy foglalás, kis kokettálás Kisházi Erával, hol száll fel, az örök logisztikusom kirohan a vonatjegyekért. Elmondása szerint a vasutas kisasszony nem a legélesebb kés a fiókban! (ok, ezt Erától loptuk:)…de igaz) Mire megértette: egy teljesárú oda - vissza Aranypart expressz, Hajdúszoboszló - Fonyódliget+ helyjegy, de mellé a másik helyjegy és akié a helyjegy majd Cegléden száll fel, de neki nem kell jegy mert ő ott veszi…magasiskola:)!

Izgatott készülődés, két nagybőrönd. Félóránként eszmecsere Erával. El sem tudtam képzelni, mi vár ott rám, de tudom, befolyással lesz az életemre, a jövőbeni futásaimra! Látni, tudni, hallani akartam, hogyan futották a világcsúcsokat annak idején, mikor a top cipő a Tisza lehetett, nem volt pulzusmérős GPS óra, szuper kiegészítők, csak amolyan “fapados” futás előre! Mindent elolvastam Editről, Vass Mártáról. Tudtam jönnek a srácok, Csécsei Zoli és Büki Tivadar, Lőrincz Endre. Zolival már futólag ismertük egymást az OB-kről, bár szerintem azt sem tudta, ki vagyok. Az UTT-n volt egy közös fotó, annyi.

Alig aludtam. Már nem vagyok tini. A nagylányom 28, nemsoká babájuk lesz. A nagyfiam második diplomáját védi. A legkisebb is tízedikes gimnazista. Szóval már nem most kezdtem az életet, mégis, mint egy elsőbálozó, forogtam az ágyban, alig aludtam az izgalomtól!

Reggel. Vasútállomás, a fülke tele öregfiúk focistákkal. Tündér arany banda, ünnepeltek, családostól lazítottak. Kínáltak innivalóval, mondtam nem, köszönöm. Kérdés miért. Mondtam, hová megyek, miért megyek, megtapsoltak! Elérzékenyültem! Ez nekem nem jár! Ez tévedés! Ugyan zajosok, de kedvesek. Cegléd. Végre Erika is felszáll. Végigcsacsogtuk az utat, tapasztalatgyűjtés egy válogatott ultramaratonistától, aki pár hónapja még 24 órás Európa-bajnokságon futott, magyar bajnok 100 kilométeren! Azt hiszem, azonnal megtaláltuk a közös hangot. Néhány órás zötykölődés után Fonyódliget, klíma nincs, nem baj, szokni kell a meleget.

Edit vár az állomáson egy biciklivel. Összenézünk Erikával: kezdődik a kiképzés, húzhatjuk a bőröndöt:). Az az ölelés, amit kaptunk, benne volt minden kedvessége, elkötelezettsége és egészséges alázata a magyar sport, a futás, az atlétika iránt. Ezen az estén csak hármasban voltunk. Edit feldobta, irány kajakozni! Tudnotok kell, én és a kajakozás két különböző univerzum. Már önmagában az élővíz is komfortzónán kívül van, de hogy egy billegő kajakba beüljek és csapkodjak a lapáttal... na az elképzelhetetlen! Megtörtént! Edit anyám vigyázó szemei mellett a nádas összes szúnyogát felzavarva, mert legtöbbször ott jártam, azért megtetszett. Reggel megcsináltam az edzést, így csak a délutáni volt hátra, egy nem túl hosszú tempófutás. Visszakeveredtünk a Balatonról és beindult a beszélgetés. Pénteken reggel Erika elment edzeni, vittem a frissítőjét, biciklivel tekertem mellette, nekem pihenőnapom volt. Mire visszaértük, megérkezett Csécsei Zoli is. Edit bejelentette, megyünk Fonyódra, VIP vendégünket fogadni, Vass Mártát, sokszoros 100 kilométeres hazai és nemzetközi bajnokot. Márti nem szállt le a vonatról, így kocogás Fonyódigetig, 3 kilométer, trükkös edzésmódszer ez kérem! Közösen elsétáltunk a híres Kripta villába, ahol Márti egykori sporttársa, Lehel László látott minket vendégül. A teraszon beszélgettünk, közben gyönyörködtünk a panorámában. Felsétáltunk a kilátóig, a tetejéről meseszép volt a kilátás, szinte végig az egész Balaton látható. Még akkor nem tudtam, de ez a kilátó a következő két nap meghatározó pontja volt, ide kellett felfutni, az edzés alatt többször. Este megérkezett a mókamester, Lőrincz Endre is kajakkal. Éjfélbe nyúló beszélgetés után lepihentünk. Szombat reggel. Délelőtt, bár közösen indultunk el, mindenki a saját edzését csinálta meg, de a közös feladat, legalább háromszor megfutni a kilátót. Mire visszaérkeztünk, megérkezett Büki Tivadar, aki szintén a 24 órás EB résztvevője volt, sajnos nem lesz ott a 100 kilométeres VB-n, egyéb elfoglaltságai miatt. Délután újabb kajaktúra, egy sört is engedélyeztek, beszélgetés és tanulás a nagyoktól! Korai fekvés helyett egy újabb hosszú beszélgetés éjfélig, majd reggel korán kelés. Szombaton háromszor futottam be a dombot, a vasárnapi terv az edzés felett ötször volt. Izzasztó volt, ebéd után kissé szomorúan ugyan, hogy véget ért, írtunk Edit vendégkönyvébe, majd lassan mindenki elindult a vonatához. A hazaút beszélgetéssel, az élmények feldolgozásával telt.

A tanultakat bízom benne, szeptember nyolcadikán tudom kamatoztatni!

Hogy mit tanultam? Alázatot, tiszteletet. A többi? Maradhat az én titkom? Nagyon hálás vagyok, hogy ezt átélhettem!

Szeretném megköszönni Editnek és édesanyjának vendégszeretetüket. Csilla


#hrse #polarszponzoralt #polarvantagev #hungarospa #aquageneral

1 view0 comments
  • Grey Facebook Icon
Copyright © 2018 - Makainé Szabó Csilla  - All Rights Reserved.
Makai International Network