Futni necesse est:)!



Fancsika. Valahol a térkép szélén.

Paavo Nurmit, a finnek csodafutóját egyszer kérdezték, hogyan lehet télen Finnországban, abban a böhöm nagy hóban futni? Mire ő: taposod, vagy keresel egy vonatsínt, megvárod, míg elmegy egy vonat és az letolja előtted a pályát.

Egyszóval, megoldás mindig van. Közeleg a versenyszezon, már most is sokan sok helyen megméretik magukat, hó és hideg, ide vagy oda.

Egy barátnőm hüledezve kérdezte tőlem, hogyan mersz ilyen hidegben és hóban kimenni? Mivel ebben semmi rendkívüli nincs, így a válasz egyszerű volt: szokni kell, a cél felülírja a látszólagos nehézségeket. Ezzel együtt legyetek észnél. A medve és a hó és a hideg nem játék, de fel lehet rá készülni. Kerüld az extrémitásokat. Például hóviharban, sötétedés után, mínusz 10 fokban, NE indulj el egyedül a határba felfedező 35 kilométerre úgy, hogy senkinek nem szólsz, mert Amundsent játszol és majd jól megleped a világot. Meg a tűzoltókat, meg a rokonokat, mikor körbekiabálják utánad a környéket. Ha minden kötél szakad és műkorcsolya pályává nevesül át az általad ismert összes futóútvonal, marad a futószalag, jobb mint a semmi. Meg aztán vannak rajta gombok, lehet emelni a tétet, szóval megizzaszt az is, ha úgy akarod. Lehet mindenféle kínzó erősítő gyakorlatokat végezni, előkerülnek a ronggyá aszalódott gumikötelek, vág majd orrba, mert elszakad, de jó móka lesz:). Fuss párban ha hosszú, legyen nálad folyadék ott is, öltözz okosan, se sokat se keveset. Ha mély a hó, kamásli, most rendeltünk Salamonéktól, iszonyú kényelmes a bokán és még működik is, ráadásnak csajospirosban is van. Száj előtti csuklya, megosztó téma, én nem kultiválom. Cipő: ha száraz a terep csak hideg van normál, ha hó, elő a körmökkel a talpán. Nálam a Saucony Peregrine a befutó, valamiért szorulnak a pacsnik a többiben. Ha mégsem bírsz magaddal: tudják hová mégy, merre, meddig, mikor érkezel körülbelül. Ha terep, és az órád haza is navigál, állítsd be. Néha megtréfál fehéren az ismert táj is! Ajtótól ajtóig. Ne hűljön rád a cucc. Mostanában jól működik, reggel edzőterem, onnan futás, terembe vissza, zuhany és indulhat a nap. Minden hidegebb, nem árt egy kis extra melegítés sem, de nem konyak! Nézz a lábad elé, a hó alatt lehetnek lefagyott vízlencsék, a terepcipőben szép tripla leszúrt rittbergereket lehet produkálni rajtuk. Rossz hír, hogy az ürgelyukak se világítanak ki a hó alól, szóval figyelj a lábad elé! KESZTYŰ! SAPKA! Jó hancúrozást, belehalok, hogy holnap nincs téli Mátra, de közbeszólt az élet:(. Mindenkinek jó túrázást!

23 views0 comments
  • Grey Facebook Icon
Copyright © 2018 - Makainé Szabó Csilla  - All Rights Reserved.
Makai International Network