Polar V800 óra tesztek

Updated: Dec 22, 2018Polar V800 tesztek

A POLAR V800 órának van néhány olyan funkciója, amit szerintem sokan nem használnak.

Ezek a tesztek menüben találhatóak.

Előre bocsájtom, nem vagyok orvos, biológus, élettani szakember, csak amatőr sportoló, aki a mindennapi rutinjába beépíti az alábbi teszteket, használja az adatokat.

Mindenképpen fontos és hasznos mérni egy reggeli nyugalmi pulzust, azt vezetni valami excel táblában, igen hasznos adat a kipihentség-fáradtság állapot elemzésére, de ettől a POLAR már előrébb jár.

Kezdésnek nézzük a Fitness tesztet, amelyet időszakonként érdemes elvégezni alapozás elején, terhelések után, versenyek előtt, után. Érdekes visszajelzés az állapotodról. Szorosan összefügg a running indexeddel, amit a POLAR FLOW felületen találsz meg és a fejlődési vagy stagnálási trendeket írja le. Ugyanitt találsz versenyeredmény becsléseket. Hellyel közzel jól méri fel az edzés adatokból a várható teljesítés szintjét, lehet vele tervezni. A fitness teszt, vagy becsült VO2MAx teszt igen közeli eredményt adott a futópados valós VO2MAXméréshez. A teszteredményt az életkorod és nemed szerint egy táblázatban rögzített standarddal vetheted össze, aztán lehet örömködni, milyen jól állsz:)!

Még fontosabbnak érzem az orthosztatikus tesztet, amely a reggeli ébredési pulzust és a HRV-t monitorozza. Ha nem tudod mi az a HRV, akkor olvass utána, most ezt nem elemzem. Fontos és kész! Szívfrekvencia variabilitás, vagy RR mérése. Nyugalmi helyzetben kell elvégezni, majd pár perc után fel kell állni, az óra jelzi. A pulzus megnyugvást és a szívferkvenia varianciát méri. Szintén látsz majd trend grafikont, nagyon jól lehet következtetni a a már körülírt fáradtság-kipihentség-terhelhetőség állapotra.

Végül ott van maga a HRV vagy RR teszt. A szív minden ütése közt eltelt időintervallumokat méri ezred másodpercben. Grafikonon megjeleníti, .txt formátumban exportálhatod, arra alkalmas programmal elemzéseket készít. Tökéletesen lehet látni a szimpatikus, paraszimpatikus idegrendszeri állapotot, a szív és a kardiorendszer fáradtságát, a terhelhetőséget. Ez alapján lehet korrigálni az edzéstervet is.

Mindennél fontosabb, hogy ezek egzakt markerek.

Mindegy, milyen jól érzed magad a bőrödben, a számok számok. Pontosan leírják, hol vagy most, honnan indultál, vagy hogy merre haladsz.

Az egészség mindennél fontosabb. Ne feledd, a POLAR V800 egy kardiológiai labor a kezeden és a mellpánttal a mellkasodon!

Érdekes kísérlet lesz majd az is, egész nap viselni és egy outdoor programban monitorozni a pulzust.

Kipróbálni, mit tesz veled egy energia ital, egy fröccs, vagy akár egy kiadós szundítás. Amikor stresszelsz a semmin. Sokkal jobban megérted a tested működését és meg tudod előzni a felesleges kifáradását.

Egy amatőr futónak fontos az egészsége, holnap is tudd élvezni a futás örömét. Ebben sokat segít a POLAR órád!

#polarv800 #polarszponzoralt

2 views0 comments
  • Grey Facebook Icon
Copyright © 2018 - Makainé Szabó Csilla  - All Rights Reserved.
Makai International Network