Saucony Kinvara 9 tartós teszt

Updated: Dec 22, 2018Üdvözöllek. 

Az alábbi hosszútávú cipőteszt az átlagos tesztektől, amit olvastál eddig, több okból is lehet eltér. Az egyik, hogy volt szerencsém két pár Kinvara 9-et is tesztelni, másrészről pedig, hogy az egyik olyan extrém igénybevétel volt, amit szerintem épelméjű ember még nem nagyon követett el magyarországon Kinvarában. Tehát nem pár tíz kilométeres teszt az, amit olvasol, hanem egy három hónapos folyamatos használat, 420 kilométer és egy száz kilométeres ultraverseny tesztje, az ultrafutó világbajnokságról, élesben! Nagyon megbíztam a fejlesztőkben, de nem spoilerezek!

Nem lesz rövid a beszámoló, mert beleszerettem a cipőbe, de bízom benne, hasznos lesz számotokra.

A teszt tárgya: A Saucony Kinvara modellje, abból is a 9-es, legutolsó sorozat. Az első pár a férjem jóvoltából került hozzám, miután ő is felpróbálta magának, azt mondta, ez a legjobb, ami valaha a lábán volt, így nekem is kell egy pár. Ezzel szinte párhuzamosan a MARATONMAN üzlet és a Saucony jóvoltából kaptam egy másik párat is.

Nézzük a személyi-technikai paramétereket.

A futó:

Nő. Lábállás pronáló, inkább stabil cipőre lenne szükség, a bokám minden lépésnél befelé billen. Jellemzően hoszabb távokat és gyorsabb fartlekeket, résztávokat fut. Havi 300-400 kilométer között. Versenysúly 49 kiló. Használt zokni: maraton zokni vagy vékony versenyzokni. Terep: jellemzően aszfalt, esetleg jól döngölt dűlőút. Durvább terepen nem használtam (azt a viszonylag puha talpa miatt nem is szeretné úgy érzem).

A cipő hivatalos besorolása “gyorsító” cipő, félverseny-verseny kategória is akár. Jellemzően félmaratonig ajánlják, neutrális lábállású futóknak. Az új EVERUN talprendszert kapta, a felsőrész hálós. A talp puha, nem 2,000 kilométerre van tervezve, az látszik.

A cipő fő feladata a gyors futás. Dropja 4 milliméteres. A súlya közelít a verseny kategóriához, nőiben 184 gramm a gyári adat, ellenőriztem, annyi. Kézbe véve pillekönnyű. Lábra véve pillekönnyű.

Térjünk a lényegre!

A tesztet két részre bontom. Érzések és tények.

Érzések. A doboz gyönyörű, szokásos tip-top Saucony. A cipőt kibontva, kézbevéve öröm fog el. Egyszerűen szép. Amolyan igazi japán Kaizen, tökéletes cseresznyevirág. Sehol nem otromba, minden jól eldolgozva, az anyagok finomak, illesztések varrások hajszálpontosak. Egyszerűen szép.

A színek, mert az is fontos ám! Nekem a lazac színű tetszett, mindkét pár ilyen színű volt. Azért megjegyzem, ebből a white noise sorozatból is felkóstolnék egyet! Azzal a diszkrét aranycsíkkal…gyönyörű! Ha már futni kell benne, legyen csajos!

A felsőrész puha, hálós, a láb nagyon jól terül benne, a sarokrész kifejezetten kellemesen öleli az achillest. Érdekes a belső rész, mint egy zokni egy belső bebújós rész is van, amely fixen is tart, stabil érzést ad. Nagyon kellemes. A fűzés hibátlan, egyetlen egyszer szorítottam el vele a lábfejemet, de arról később. A fűző széles, a cipő felsőrész anyagával egyszínű. Érzésekről beszélek, ami szubjektív, de amikor felhúztam, azt mondtam, mindig ez volt a lábamon és sosem veszem le. Ráöntötték.

A cipőbe belépve az első, ami feltűnik, hogy nagyon stabil és nagyon puha érzés.

Sehol nem szorít, nem feszít. A lábfej könnyen mozog benne, a torziós mozgásokat kontrollálja ugyan, de hagyja is az oldalirányú elcsavarodásokat.

Az első séta közben érződött a Saucony Ride 9-hez képest ( 4 darab 100 kilométeres vagy annál hoszabb versenyt futottam 7 hónap alatt a Ride-ban, tehát van összehasonlítási alapom) a kisebb lejtés és a puhább talp. A súly egyértelműen kisebb. Az első kocogásnál ami azonnal feltűnt, az a CSEND! /Lásd a lenti videókat./ ELKÉPESZTŐEN CSENDES! Valamint, hogy sehol nem “ütközik” a lábfejemmel. Nincs nyomás, itt-ott feszítés, semmilyen diszkonfort érzés.

Szinte képtelenség benne az alacsony drop miatt sarkon futni, telitalp, de inkább talpközép talajfogás jellemezte a lassított videóimat, amit felvettünk.

Hangsúlyozom. Nem futok szépen, nem tanultam. Tudom, hogy kellene, de csak most próbálom jól csinálni.

Ennek ellenére én jellemzően sarokkal fogtam talajt. Idáig. Ezzel a cipővel azonban talpközépre érkeztem és onnan rindult a mozgás, még lassú futásnál is, tempósabban, 5 perc/km-től lefelé végképp!

Az elrugaszkodás gyors, éreztem az energiát, nem csillapít túl de nem is üt (erről is majd később). Egyértelműen gyors, komfortos, puha és kényelmes érzés a lábnak.

A három hónapos teszt alatt univerzális cipőként használtam. Futottam benne fartlekeket, 24-36x 100-200-akat, sokszor ezer tempókat. Futottam csigalassú hosszúkat. Futottam rekortánon is. Valószínűleg a 49 kilóm miatt, mindenessé vált. Totális univerzálissá. Amolyan Saucony svájci bicska. Ír, olvas, vág, reszel, dugót húz. 5 kilométer sprinttől száz kilométerig, nekem bejön. Használtam közben mást is, Saucony Ride 9, Saucony Type A 8, be-beugrottam a HOKA Clifton-Arahi duóba is, de valahogy mindig ez került vissza a lábamra. Abszolút lenyűgözött.

Lássuk a tényeket:

GYORS. Nagyon gyors. Ugyanaz a pálya, pulzus, hőmérséklet, napszak, majdnem standard körülmények, sok ismétlésnél is minimum 5-8 másodperccel/kilométer konstans gyorsabb mint a RIDE 9.

HALK. Nagyon halk. Nem győzöm hangsúlyozni, ez egy CIPŐSUTTOGÓ! Férjem kísért biciklivel, már az első futáskor elámultunk, semmi zaj! Nincs csattogás, kattogás, kopogás. Semmi. Néma.

Kényelmes.

Hosszú távon is.

Itt jön be a második pár története.

Egy deréksérülés miatt, a fent említett talpközép futóstílusra volt szükség, amit a biztonságosnak ítélt RIDE-9-ben nem mertem vállalni, abban “sarkazok”, amit egy idő után érzett a derekam!

Senkit nem buzdítok arra, hogy sérülten fusson! 

Ez nem volt dráma, ezt a versenyt mindenképpen be akartam futni, kellett egy megoldás.

A Kinvara-9-ben sosem fájt a derekam, az alacsony drop lehet a megoldása a rejtélynek és az, hogy talpközép volt a talajfogás.

A verseny, ahol a penge élén teszteltem a 100 kilométeres ultrafutó világbajnokság volt szeptember nyolcadikán.

Na most.

Soha, semmilyen körülmények között, nem futunk ugye olyan cipőben, amit nem vizsgáltunk meg mindenre kiterjedően. A Kinvarában futott leghoszabb táv 25 kilométer volt. A 100 ennek a négyszerese, de a láb, a talp nem annyira lineárisan fárad. A verseny előtt a cipőbe olyan 60 kilométer került bele.

Matekoltunk.

Verzió 1: Elmegy 40 kilométert, és esetleg elkezd majd égni a talpam a kisebb csillapítás a viszonylag puha, vékonyabb talp, meg a lejtő-emelkedő kombók miatt, ugye ez a cipő nem ultrára van tervezve. Minden kilométeren nyerünk addig minimum 5 másodpercet ugyanolyan pulzusnál, tehát ha át kell állni Ride-9-re, vagy HOKA Arahira vagy Cliftonra, (azért nálam volt az Kinvarához képest ólomnehéz Kayano “gyógycipőm “is) akkor 200 másodperc alatt megvan egy cipőcsere és csak féltávon fáj a derekam a végéig.

Verzió 2: Végigmegy: titkon ebben reménykedtem.

Konzultáltam két cipőguruval. Határeset, mondták, tudomásuk szerint senki nem próbálta még.

Belevágtam. 40 kilométernél éreztem, valami gond van, de kiderült, az izgalom miatt szorosra fűztem, nem kellett cserélni. A Kinvara-9, a gyorsító cipő, a félmaratonra javasolt lazacszínű topán 100 kilométert simán végigment a lábamon! Befejezéskor sem volt sem égő érzés, sem semmilyen kellemetlen, cipő által érezhető diszkonfort.

Most jön a lényeg! A pálya szintes. Fel-le, hullámvasút volt. Lejtőt még nem igazán tudok futni, ez sem könnyít a lábon. Ennek ellenére sem volt gond. Köröm mind a helyén, a rugalmas hálós felsőrész köszönhetően. Egyetlen pici vízhólyag csak, de az is inkább egy kis zokni gyűrődéstől, a középső lábujjam végén. Megjegyzem, egy indiai lány lábán is láttam ugyanezt a modellt, de máson nem.

A talpam nem égett, nem fájt a lejtők után sem. Az achillesem sem és a derekamat sem éreztem hogy fáj az egész verseny alatt! A pronáló bokám és a neutrális cipő jól működött, speckó támasztott talpbetét nem volt benne.

A hab a tortán a regenerációs hét tapasztalata.

Eddig minden 100 kilométer vagy a fölötti verseny utáni első néhány futásnál a combjaimban olyan érzés volt, mintha kalapáccsal ütnék! Mentem, de fájt.

Vasárnap sétáltam csak. Hétfőn, verseny után 48 órával futottam először 60 percet, lassú tempóban. SEMMI, hangsúlyozom SEMMI kellemetlen érzés nem volt a combjaimban. Nem ütött minden lépésnél. Egészen elképesztő!

Konklúzió: könnyű súlyú verenyzőként maximálisan tudom ajánlani mindenkinek, aki gyorsítani akar. Próbálni, tesztelni, de szerintem a félmaraton nem kérdés, talán a maraton sem. Nekem szerelem, biztos, hogy mindig lesz egy pár vadiúj a szekrényben!

Köszönöm a Saucony Magyarországnak, hogy ilyen remek cipőt próbálhattam ki!

Fotók: Utolsó fűzőigazítás. Kinvara-9 /1 420 km benne: talp és felsőrész. Kinvara-9 /2 a versenycipő, 160 km, talp és felsőrész, a versenycipő. 

A következő teszt alanyai: Saucony Type A-6 és Type A-8, a meseszép habkönnyű versenycipők.

A cipő mellett meg kell említeni, hogy Polar V800-as órát, Polar-Compress kompressziós szárat és POLAR OH-1 karon hordható optikai jeladót használtam.

Instagramm: saucony_hungary #runyourworld #SauconyHungary #Kinvara9 #WhiteNoise #LifeOnTheRun

#hrse #polarszponzoralt #polarv800 #hungarospa

9 views0 comments
  • Grey Facebook Icon
Copyright © 2018 - Makainé Szabó Csilla  - All Rights Reserved.
Makai International Network